Posted by: Frank Bentin | 14. februar 2010

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have…

Hvis man søger lidt på internettet omkring historien bag Fastelavn kan man bl.a. læse, at det er en fest, som går helt tilbage til de gamle romere og egyptere. Herhjemme var fasten oprindelig en hedensk fest, der senere – i middelalderen – da danskerne var katolikker, var den dag hvor man spiste og drak i store mængder førend man gik ind i den 7 uger lange faste tid forud for påsken, hvor vi skulle mindes Jesus´ død og opstandelsen.

 

Der blev lagt kræfter i ved lørdagens tøndeslagning i Tingbjerg

Måske netop fordi den lange fastetid for mange var indledningen på en lang og en trist tid, var der behov for at få festet godt igennem førend selve fasten begyndte. Derfor spiste og drak man i store mængder. Man dansede og legede og frem for alt, så iklædte man sig kostumer og gemte sig bag masker for at udslette de sociale skel i samfundet. Således kunne bonden sidde ved samme bord som greven – eller måske endda ligge i samme seng. Løssluppenhed var nemlig en stor del af fastelavnstiden, der virkede som en ventil i en hverdag der ellers var præget af strenge regler og hårdt arbejde.

 

Så er det lige før bunden falder ud!

Sådan er det heldigvis ikke længere i vort danske samfund. Men alligevel har vi – og heldigvis for det – holdt fast ved at fejre fastelavn om end det i dag nok mere handler om en fest for vore børn, men udklædning, masker, tøndeslagning og frem for alt en masse slik og søde sager.

  

Det var således også tilfælde da hen ved 130 børn og voksne holdt fastelavnsfest i Tingbjerg i går lørdag. Inden selve tøndeslagningen havde bydelens børn mulighed for at iklæde sig nogle af de hundredvis af kostumer som Tingbjerg Bibliotek har samlet sammen igennem mange år. Derefter bød Socialdemokraternes lokal folketingsmedlem og IT-ordfører Yildiz Adogan de mange fremmødte velkommen, hvor hun bl.a. takkede den lokale Super Bedst købmand fordi han igen i år sponserede såvel tønder, slik og frugt til bydelens børn og teenagere.

 

Tingbjergs kattekonger, droninger og bedst udklædte 2010.

Efter at man havde slået katten af tønden var der naturligvis uddeling af gaver til såvel kattedronninger, kattekonger og til de fire bedst udklædte. Imens børnene guffede løst fra deres slikposer så havde de voksne mulighed for at nyde en tiltrængt kop varm kaffe eller te og en ’Tulumba kage’ – en lille tyrkisk sød kage. Om bydelens børn så dagen efter på fastelavns søndag gik rundt i bydelen og sang ”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have, hvis jeg ingen boller får så laver jeg ballade”, herunder om de fik boller og mere slik, ja det er en helt anden historie…


Skriv en kommentar

Kategorier