Posted by: Frank Bentin | 6. august 2008

DF skaber unødig usikkerhed om de svages finanslov

På sit sommergruppemøde er Dansk Folkeparti kommet med et forslag, man vel mest af alt kan betegne som en omvendt ”Robin Hood”. DF vil i 2009 tage 580 mio. kr. fra satspuljen – også kaldet de svages finanslov – og give pengene til folkepensionister og førtidspensionister som kompensation for stigende fødevare- og energipriser.

 

Jeg er helt enig i, at man skal kompenserer vores pensionister for de stigende priser på fødevarer og på energi til boligen.

 

Med når DF vil tage pengene fra den såkaldte satspulje lyder det for mig som det rene galimatias, eller en god gammel molbohistorie. Med forslaget skaber man usikkerhed om, hvordan en anden gruppe svage i vores samfund skal få tilskud til en lang række ganske fornuftige projekter. I dette års finanslov er der eksempelvis afsat:

  • 127 mio. kr. til en forstærket indsats overfor de hjemløse
  • 43 mio. kr. til psykiatriområdet
  • 10 mio. kr. støtte for kvinder med børn på krisecentre
  • 72 mio. kr. til gavn for landet mange handicappede.

Derudover er der i finansloven afsat midler til en lang række andre områder – som nævnt i alt 580 mio. kr. for 2008.

 

Tildelingen af midler til disse udsatte gruppe foreslår Dansk Folkeparti nu, at man i stedet finder andre steder fra i finansloven for 2009. Til Berlingske Tidende/Ritzau siger DFs finansordfører Kristian Thulesen Dahl: »Vi vil foreslå, at man suspenderer uddelingen fra satspuljen. Og vi vil foreslå, at de udsatte i stedet bliver tilgodeset i den almindelige finanslov. Pengene næste år skal så gå til en indkomstregulering af førtidspension og folkepension«.

Selv om det skulle lykkedes at finde de knap 600 mio. kr. på næste års finanslov, er forslaget fra Dansk Folkeparti med til at skabe en helt unødig usikkerhed overfor disse svage grupper – grupper af mennesker der er de svages i vores samfund. I bedste fald kan jeg kun se forslaget som ren tal magi og udtryk for DFs vanlige populisme og retorik.

 

Naturligvis skal folkepensionister og førtidspensionister kompenseres for de stigende fødevare- og energipriser. Men disse penge kunne man jo i stedet finde ved at øge afgifterne på de mest forurenede biler, på cigaretter, spiritus og ved f.eks. at man fjerner fradragsretten for private- og virksomhedstegnede sygeforsikringer. Og man burde også overveje at se på nogle af de mange fragdragberettigede firmafrynsegoder som især kommer de ansatte i private virksomheder til gode. 

 

Kort sagt, dette forslag fra Dansk Folkeparti lyder for mig blot som endnu et vidtløftigt forslag, der i bedste fald blot flytter finanslovmidler fra en kasse til en anden, uden egentlig at komme med et finanseringsforslag – det er en OMere.  

 

 

Fakta boks: Satspuljen

Man kan læse  Det fremgår i lov nr. 373 af 28. maj 2003  om satspuljenen bl.a.:  At puljebeløbet anvendes til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet med henblik på at forbedre vilkårene for overførselsindkomstmodtagere, og til forebyggende foranstaltninger mv. over for svage grupper. Udmøntningen af satspuljen sker på Finansloven.

Satspuljeordningen indebærer, at overførselsindkomsterne reguleres årligt med en satsreguleringsprocent, der fastsættes på grundlag af årslønsudviklingen på arbejdsmarkedet. 0,3 pct. heraf overføres til satspuljen.


Skriv en kommentar

Kategorier